Vurderer du et oppblåsbart brett til wingfoiling, men lurer du på om det vil fungere bra? Du er ikke alene om det, og vi skal nå dele vår erfaring og synspunkt om temaet.
Flere merkevarer har nylig brukt deres erfaring med oppblåsbare SUP-brett til å lage oppblåsbare wingfoilbrett. Alle oppblåsbare SUP-leverandører bruker samme teknologi, såkalt «Drop stitch technology» som har gjort det mulig å lage svært stive oppblåsbare brett, ved hjelp av titusenvis av innvendige polyestertråder. Og nå begynner også flere merker å bruke denne teknologien til wingfoil.
(Les også vår artikkel om oppblåsbare vindsurf brett her)
Så spørsmålet er: Er oppblåsbare brett en god løsning for wingfoiling?
Det er tre hovedspørsmål som oppstår når det gjelder wingfoiling:
- Stivhet: Er brettet stivt nok ?
- Er formen til brettet optimalt
- Soliditet: Hva skjer hvis jeg punkterer?
Slingshots I-Fly oppblåsbart wingfoil brett
Stivhet:
Det er det første man tenker på og det er egentlig et falskt problem fordi dagens teknologi gir muligheten til å få svært stive brett. Limene som brukes for å bygge oppblåsbare brett er veldig sterke og tillater å legge mye trykk i brettet. Med 20 PSI-trykk blir brettet nesten like stivt som et klassisk epoksybrett. Dessuten har de nyeste oppblåsbare wingfoil brett (som Slingshot I-Fly og Unifiber Impuls) en innebygd karbonplate som gjør at stivheten mellom foilen og brettet blir like bra som på et vanlig komposittbrett. Her er et bildet av Slingshots I-Fly karbonplate med feste for foilen og bærehåndtak.
Det eneste problemet er at du må gjøre en innsats for å blåse opp brettet opp til 20 PSI! Men det er en god oppvarming før du går i vannet. Det finnes også elektriske pumper for å gjøre jobben enklere.
Formen på brettet:
Dette er kanskje den største ulempen med oppblåsbare brett. Selve omrisset kan designes som produsenten vil, men kantene er nødvendigvis tykke og runde, og bunnformen på brettet er helt flat. Dette gjør at brettet ikke glir like bra på vannet som et nøye formdefinert hardt brett, med skrå kanter og dobbelkonkave eller V-formet underside.
Resultatet er at oppblåsbare brett har mer drag i vannet og mindre gli. Det gjør starten vanskeligere og man trenger noe mer vind for å få fart og komme opp på foilen. På samme måte, merkes «touchdowns» (dvs når brettet rører vannet under flyvning) betydelig mer enn med et vanlig brett som er formet for å raskt poppe ut av vannet igjen.
Likevel synes vi at dette ikke nødvendigvis er et stort problem da man bruker mer tid i luften enn på vannet i wingfoil, men det er noe man må være klar over. For freeride og fritidsbruk med relativt lite vind og flatt vann er oppblåsbare brett absolutt tilfredsstillende. Derimot bør du nok heller vurdere et vanlig brett hvis sterk vind, bølger eller krapp sjø er vanlige forhold der du pleier å surfe.
Soliditet:
Kan brettet punktere?
Dette er i hvert fall ikke et problem man bør bekymre seg over. Disse brettene er veldig solide og punkterer ikke så lett. Faktisk vil vi påstå at de er mer robuste enn harde brett, fordi de oppblåsbare brett tåler de små daglige støttene bedre: det er lett å dunke brettet under transport, ved å oppbevare utstyret i garasjen eller ved å rigge på parkeringsplassen. Et komposittbrett blir lett skadet av å dunke på bakken, mens et oppblåsbart brett vil bare sprette uten å påta seg skade.
På en annen side er det fortsatt en usikkerhet når det kommer til foilboksens levetid. Oppblåsbare wingfoilbrett med foilboks er fortsatt ganske nye, og selv om stivheten til foilboksene er kjempebra, vet vi veldig lite om levetiden til disse boksene, og hvordan de eldes over tid. Forhåpentligvis er det ikke et problem, men tiden vil vise.
For å oppsummere, her er hovedargumentene for og mot oppblåsbare brett:
Fordelene med oppblåsbare brett:
- Plass: det er selvfølgelig hovedfordelen til oppblåsbare brett: De passer i en ryggsett og kan transporteres enkelt hvor som helst, og oppbevares enkelt i garasjen.
- Robuste til små støt
- Perfekt for bruk til fritid/freeride, enten for å lære eller når venner ønsker å låne utstyret ditt.
- Relativ lett. Vekten er ofte mindre enn konvensjonelle komposittbrett
- Bedre «komfort»: I begynnelse vil du kanskje falle på brettet eller dunke brettet i vannet. Det kan være en smertefull opplevelse med et klassisk brett, mens det blir ikke fullt så vondt med et oppblåsbart brett.
- Prisen: Oppblåsbare brett er ofte billigere enn komposittbrett.
Ulemper:
- Noe dårligere gli i vannet: Ulempe for å få fart og når brettet treffer vannet når man er på foilen
- Det krever innsats å blåse opp brettet. Her vil vi anbefale en elektrisk luftpumpe!
- Usikkerhet om levetiden til foilboksen
Med andre ord finnes det egentlig bare noen få ulemper tilknyttet oppblåsbare brett, mens det er mange fordeler. Vi synes at dette er en veldig god løsning for folk flest, og spesielt for nybegynnere, de med små budsjetter eller de som ønsker å ta med utstyret på reise. Er du derimot opptatt av høy ytelse, sterk vind og surfe bølger, er et kompositt brett uten tvil et mer egnet valg for deg.
Vi håper at dette vil hjelpe deg å velge riktig type brett for deg.
Ta gjerne kontakt med oss om du har flere spørsmål eller trenger ytterligere veiledning.
Les også vår Wingfoil Guide: Velg Riktig Utstyr og våre tips til å velge riktig wing