Søk

NORGES MØTEPLASS FOR FOILENTUSIASTER

Test as Vayu VVING 4.4 – wingfoil wing

Vayu Vving test

Vår test av Vayu Vving versjon 1

 

Vayu er et nytt merke som er 100 % dedikert til wingfoiling. Vayu har designet VVING, en vinge som er i stand til å møte de høyeste forventningene når det gjelder design, kvalitet og ytelse. (Det kan du lese mer om i vårt intervju med Vayus Gründer, Philip Horn.) Vayus ving skal kunne dekke alle behov, fra nybegynnere til avanserte ridere.

Vi var heldig å få tak i en 4.4 m wing fra Vayu i sommer, og har nå testet produktet mange ganger i forskjellig værforhold. Dette er vår dom.

(NB! denne testen ble gjennomført i 2021 med den første versjonen av Vayu Vving. Nå er Vayu kommet med en oppgradert versjon av wingen, Vayu Vving V2, med en del forsterkninger, bedre bom, og vinduer)

 

Vayu Vving: Førsteinntrykk

 

Vingen kommer pakket i en fin liten bag med skulderrem, håndtak og feste til pumpen. Bagen er avlang for å få plass til Vayus innovative «BridgeBoom»: en bom som er festet til vingen og delt i midten, noe som gjør at vingen kan lett brettes og pakkes sammen i sekken. Det er altså ingen løse deler som må rigges opp, her er det bare å blåse opp og kjøre på! 

 

Vayu Vving bag
Vayu Vving bag

 

Vingen er også levert med en leash. Vayu sin leash er faktisk en av de bedre jeg har testet. Den er laget av et enkelt elastisk tau som etter min mening fungerer utmerket (jeg hater når leashen tvinner seg rundt håndleddet eller andre elementer på vingen). Et feste til håndleddet som er enkelt men genialt da man kan stramme den med bare en hånd (mange andre leash krever 2 hender, noe som øker faren for å miste kontrollen på brettet eller vingen når det blåser mye).

 

Wingfoil Vayu leash
Vayu leash til wingen, enkel å ta på.

Vayu sin bom er det som gjør vingen unik og spennende. Det finnes kun et annet merke (foreløpig) som bruker bom på wing, Duotone. Vayu sitt konsept er noe annerledes, da bommen ikke har som formål å stramme vingen, slik som Duotones første modeller eller som et vanlig vindsurfseil gjør, men for å gi bedre kontroll og presisjon. Den bueformede midt-strutten gjør at hele bomlengden kan brukes, slik at man kan gripe og velge gripeposisjon med millimeterpresisjon.

 

Vayu wing bom norge
Vayu Vving V1

 

Bomsystemet gir en ekstra vekt på ca 300 gram, noe som ikke utgjør en stor forskjell på totalvekten (ca. 3 kg). Vingen har derimot ikke et gjennomsiktig vindu, noe som kompenserer litt for bomvekten. Personlig synes jeg at det er helt greit å ikke ha vindu, men andre vil kanskje synes at det er en ulempe.

Vingen er også utstyr med et «One-pump system» med tilkoblingsslanger mellom «leading edge» og midt-strutt. Dette er ganske standard, også for mange andre merker og noe som forventes. 

Vi merker også at vingen har et ganske stort vingespenn sammenlignet med andre merker, som for eksempel Slingshot Slingwing V2 eller Duotone Strike (som har avrundede vingetipper)

 

På vannet:

 

Det første vi merker på vannet er at vingen er kraftig med en gang det blåser nok. For mine 80 kg pleier jeg å bruke slingshot slingwing 5.4 m fra omtrent 5 ms (da bruker jeg Slingshot Fwing med infinity 99 frontvinge), og med Vayu 4.4 m trenger jeg ikke mer enn 6 til 7 ms for at vingen leverer og løfter meg på samme foil. Grunnen til at vingen fungerer godt i lett vind er at bommen gjør vingen svært god til pumping. Den blir stivere enn andre vinger med håndtak, og man får direkte respons fra bommen og maksimal utelling når man pumper vingen. 

 

Vayu Vving jibe test
Vayu Vving jibe test

 

Jeg likte godt at man kan bevege hendene fritt på bommen. Som gammel vindsurfer er dette en stor fordel: Jeg er vant til å holde en bom, og det er veldig intuitivt å flytte gripeposisjonen for å få best ytelse. For eksempel når man flytter hendene fremover, får man mindre trykk i vingen og bedre kontroll i kastene. Det var også enklere å seile motvind. Når man flytter hendene bakover, øker trykket samtidig som vingen går oppover, akkurat som en kite som flytter seg til «kl.12». Denne posisjonen er ideell i lett vind da man får mindre vekt på brettet og kan pumpe seg lettere opp på foilen. Siden det ikke er noe vindu i vingen, kan man også bruke denne teknikken til å flytte vingen oppover og kikke om det er noen i le av vingen.

 

Vayu flyr wingfoil brett og Vayu vving
Vayu flyr wingfoil brett og Vayu vving

 

Jeg opplever at bommen gir god kontroll både i lett og stekere vind. I manøvrering er Vayu-wingen enkel å håndtere. Bommen kan holdes med en hånd og vingen kan roteres ved bruk av bare håndleddet. Det er også lettere å jibe eller tacke, da den nye forhånden vil intuitivt finne et nytt grep på bommen, selv uten å se på bommen. Dette er en klar fordel sammenlignet med vinger som er ustyrt med håndtak, fordi håndtaket kan være vrient å få tak i når vingen snus.

Vingespennet er som nevnt tidligere ganske bredt og man må ofte passe på at vingen ikke rører vannet når man pumper. Vi hadde likt å se avrundede vingetupper, slik som på Slingshot slingwing V2 for eksempel. Kanskje det er noe forbedring som kommer i neste versjon av Vayu VVING?

Når det er sagt, venner man seg fort til det. En måte å unngå at vingen kommer i kontakt med vannet, er igjen å flytte hendene noen centimeter bakover på bommen. Vingen vil da naturligvis flytter seg oppover og langt fra vannet.

Når det gjelder surfing i nøytral posisjon er min erfaring at vingen ligger rolig og stabilt bak, men jeg har ikke hatt anledning til å prøve vingen med ordentlig dønninger ennå.

 

Vayu Vving V1
Vayu Vving V1

 

Oppsummering:

 

Vayu er absolutt en av de bedre vingene jeg har testet. Bommen er super, den gir både kontroll og presisjon og gjør pumping mer effektiv. Løsningen med delt bom i midten er en smart løsning som gjør rigging enkelt samtidig som vingen pakkes sammen enkelt og kompakt.

Generelt generer vingen mye kraft: 4.4 m er perfekt fra 6-7 ms. Vi har ikke testet 5.4 m og 6.4 m enda, men vi tipper at 5.4 m vil fungere fra 5 ms mens 6.4 m er sikkert best egnet for tyngre riders. Dette er selvfølgelig avhengig av foilen som brukes.

På den negative siden synes jeg at vingespennet er litt for bredt, sammenlignet med andre merker som har avrundede vingetupper. Det er dermed viktig å løfte vingen opp for å ikke røre vannoverflaten.

Noen vil savne et vindu for å forbedre sikten, men jeg synes ikke at det var noe problem, da det var lett å flytte vingen oppover å ta en titt under vingen fra tid til annen. Uten vindu sparer man en del vekt, og vingen er lettere å pakke sammen.

Vayus VVING kommer i fire størrelser: 3.4 m, 4.4 m, 5.4 m og 6.4 m og prisen varierer fra 8700 – 9990 kr. Ta kontakt for bestilling!

(Produsentens nettside: Vayu)


+

  • Mye kraft
  • Bra kontroll med bommen
  • Enkel å rigge opp og ned

  • Bredt vingespenn
  • Intet vindu

Andre relaterte artikler

RELEVANTE ARTIKLER
OPPLÆRINGSVIDEOER
FOILBUTIKKEN

foil sport

Norges spesialisten på foiling: windfoil, wingfoil, kitefoil, wakefoil, pumpfoil, m.m.

Vårt mål er at Foil Sport skal bli en møteplass for foilere i hele Norge. Et sted hvor man kan lære, få inspirasjon, dele erfaringer, diskutere med felleskapet og handle foilutstyr. Her får du all informasjon du trenger for å trygt «fly» over vannet. Du kan leie utstyr og kjøpe utstyr fra noen av de beste merkevarene. 

Meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev, så får du alltid med deg de siste foil-nyhetene.

Meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev, så får du alltid med deg de siste foil-nyhetene.

Utvalgte produkter

Foilbutikken
slingshot freestyle wyatt miller
WINDSURF
Slingshot Dart 1
WINGFOIL
KITESURF
Unifiber wingfoil pakke rimelig
PAKKER
Indiana balansebrett
DIVERSE
Kitefoil shaka
SALG

Søk blant våre produkter med søkeord:

Last ned vår gratis Wingfoil Guide!

10 sider med masse råd og tips for å velge riktig utstyr!

I tillegg vil du motta vårt nyhetsbrev en gang i måneden, med gode tips og tilbud rett i innboksen.