Vayu er et nytt wingfoil merke som lanseres i 2021 med veldig innovativ design for deres vinger, med det de kalte «Bridge Boom». Vi har snakket med Philip Horn som står bak den nye merkevaren og Bill Hansen som er designer og fant opp bridge-systemet.
Litt om Bridge-Boom systemet: det er designet for å gi maksimal strukturell stabilitet med presis, direkte håndtering av vingen. Pumping for å akselerere og kontrollere innganger er rask og effektiv, slik at man unngår den indirekte følelsen av konvensjonelle håndtak som kan bevege seg sidelengs og opp og ned. Bommen gir fordelene til en bom i full lengde, samtidig som vingen er kompakt når man pakke den sammen.
-
Dere lanserer nå Vayu, et helt nytt wingfoilmerke. Fortell oss hvorfor!
Philip Horn: Jeg har mer enn 35 års erfaring i denne bransjen. Jeg startet som en «team rider» og ble senere profesjonell windsurfer. Etter studiene jobbet jeg som selger på New Sports, som distributør for Gaastra og Tabou. Jeg opplevde hvordan nye idretter som kitesurfing og SUP ble populære.
For 12 år siden bestemte jeg meg for å starte min egen virksomhet «Liquid Sports» og fikk jobbet med mange forskjellige vannsporter, og var veldig oppmerksom på de nye trendene som dukket opp.
Jeg pleide å surfe, kitesurfe og vindsurfe ‒ men når wingsporten kom ‒ ble jeg umiddelbart hekta. I dag tilbringer jeg nesten 95 % av tiden min på et wingfoil brett!
Det er ikke så ofte at man får sjansen til å starte et nytt merke i en ny sport, så jeg hoppet inn i det i fjor og startet mitt eget merke.
Jeg hadde bra forutsetninger med min lange erfaring, da jeg kjente produksjonsprosessen og hadde jobbet tidligere med flere gode designere. Jeg har også gode relasjoner med folk fra Adidas der vi fikk flere team-medlemmer og vår CMO Eric Liedtke som er nå partner i Vayu.
-
«Bridge-Boom» er en smart innovasjon. Tror dere at vinger med bom vil bli standard for winging i fremtiden?
Philip Horn: Ja, absolutt. Det er mange steder med ganske «snille» vindforhold og da trenger man en allround vinge som kan fungere til alt: cruising, hopping, litt freestyle og litt bølger. Vi ønsket også å kunne holde bommen med bare én hånd, noe som er vanskelig å gjøre når man bruker vinger med håndtak. Selvfølgelig vil det alltid være noen forhold der håndtak kan være et godt kompromiss, som for eksempel når man bare winger i bølger, men totalt sett tror jeg at bom på winger er et godt alternativ.
Bill Hansen: «Bridge Boom» er resultatet av et forsøk på å forbedre forbindelsen med vingen som er nødvendig for optimal ytelse og enkel håndtering. Bommen bidrar også til å betydelig forbedre stabiliteten til den sentrale struten samtidig som vingen er kompakt når den kan pakkes sammen.
Å få en direkte forbindelse med vingen er åpenbart en fordel i henhold til håndtaket som sitter løst på struten og som ikke gir brukeren full kontroll.
Fremover tror jeg at vingen vil etter hvert utvikle seg og tilby økt stivhet, men ikke nødvendigvis et bom-system med full lengde.
-
Hvordan ser dere fremtiden til wingfoiling om 10 år?
Philip Horn: Sporten vokser så fort! Jeg hadde aldri forventet at så mange skulle komme inn i sporten og at sporten skulle ta av så fort. Også triksene blir mer og mer ekstreme, så det ser ikke ut som grensen er nådd helt enda!
Jeg kan sammenligne sporten med kitesurfing, og tror at wingfoil har et enda større potensial ettersom mange mennesker var redde for å begynne med kitesurfing. Wingfoil derimot er langt mer tilgjengelig og brukervennlig.
Bill Hansen: Håndholdte vinger er ikke et nytt konsept. Hydrofoilkomponenten er det som gjør wingfoiling til et reelt alternativ til vindsurfing og kitesurfing.
Forbedringer i komponentene til både vinger og foilbrett gjennom nye materialer og utviklet design vil åpne døren for nye bruksområder og gjøre det enda enklere å komme seg opp på foilen.
-
Hva er dine beste tips til noen som ønsker å lære wingfoiling.
Philip Horn:
Ta et stort brett og en stor foil. Vi har blant annet utviklet et brett som er designet for seilskoler som er helt perfekt for nybegynnere (Ez Fly – 180 L), men Fly brett 130 L er også et bra utgangspunkt. Velg en dag med nok vind og gjerne kombinert med flatt vann, så vil du lære det utrolig fort. Utstyret du bruker i starten spiller en viktig faktor og riktig utstyr gjør alt mye enklere.
Bill Hansen: Ja, jeg er helt enig. Bruk utstyr som gir stabilitet, balanse og enkelhet, slik at du bruker tiden på vannet til å utvikle ferdigheter og få en morsommere opplevelse i stedet for å slite deg ut med ustabilt og vanskelig utstyr.
Sjekk også ut vår wingfoil guide og vår post om wing størrelse for å hjelpe deg å velge riktig utstyr!