Søk

NORGES MØTEPLASS FOR FOILENTUSIASTER

9 Grunner til at du vil elske foiling

Slingshot Slingwing fun

 

Med små barn i familien har det aldri vært en populær avgjørelse å ta en fri dag fra familien for å surfe de få dagene det var mer enn 12 ms der ute.

Alt måtte være perfekt før jeg gadd å pakke bilen til Larkollen: sterk og jevn vind, sol, bølger, etc… Men det er ikke ofte at alt klaffer og de gode øktene med små brett ble fort sjelden vare. Utstyret begynte å samle støv i garasjen og vindsurfing hadde blitt et problem.

Det som en gang var min store lidenskap hadde forvandlet seg til en alminnelig hobby som jeg kun praktiserte noen få ganger i året.

Jeg er sikker på at mange av dere vil forstå hva jeg mener, da det er en relativ vanlig situasjon.

Men slik var det frem til foiling kom inn i bildet i 2017. Dette var en game-changer for min del.

 

En «game-changer»

 

Da jeg fikk prøve meg på windfoil for første gang, tok det ikke lang tid før jeg begynte å sjekke værmeldingene igjen. Jeg fikk så lyst til å prøve igjen, og så tidlig som mulig. Men den store forskjellen var at jeg ikke lenger så på de “røde Windguru-dagene” (15+ ms dager), men for de grønne 5+ ms dagene, noe som indikerer optimale vindfoiling forhold. Og disse var det mange av!

Windfoiling har vært en game-changer for meg. Nå får jeg nyte lidenskapen min til det fulle, samt redusere noen av de største ulempene med sporten. Siden den gang  har jeg også prøvd wingfoiling og kitefoiling, og disse sporter har mange felles fordeler.

 

Slingshot shred sled brett

 

Her er 9 gode grunner bak min kjærlighet for foiling og hvordan det har forandret livet mitt:

 

1. Mindre utstyr og lettere vind

 

Selvfølgelig kan du windsurfe på et stort formulabrett og 10.0 m seil med marginal vind, men hvor gøy er det egentlig? De fleste freeriders vil være enige om at “livet begynner på 20 knop”, når det er nok vind for 5,0 m. Men denne setningen må oppdateres: Med foiling er det slik at “livet begynne på 10 knop”!

Jeg har nå bare 3 vindsurf-seil i seilbagen min: 4.5 m, 5.7 m og 7,0 m, og 7.0 m er nesten ikke i bruk. Tommelfingerregelen er at du trenger seil som er 2 kvm mindre enn det du normalt ville bruke for vanlig windsurfing.

Med wingfoiling trenger du strengt tatt bare én wing-størrelse, litt avhengig av hvor du bor i landet og hvilken foil du bruker. På Østlandet er det rundt 5.0 m som er perfekt. Dette er en bra størrelse for vind fra 5 til 10 m/s.

 

 

Wingfoil Guide: velge riktig utstyr

 

 

2. Mer moro

 

Hvor skuffende er det å reise til stranden og finne ut at vinden ikke er sterk nok? Venting på stranden hører til sporten vil noen si. Jeg vil påstå at disse ventedagene tilhører fortiden, da foiling krever så lite vind at det alltid vil være nok vind for å komme i gang!

Dette betyr også at foiling gjør at du kan gange antall økter for sesongen med 2 eller 3 og få betraktelig mer tid og moro på vannet. Det var også det windsurfing handlet om helt i starten, å ha det gøy ute på vannet, uansett vindforhold.

 

slingshot freestyle

3. Planlegg turer med vennene dine

 

Hva er bedre enn en windsurfing-helgetur med vennene dine? Men å planlegge en helg fremover i tid er ikke en enkel oppgave da ingen vet om det vil være optimale forhold akkurat den helgen du har planlagt? Foiling er en fin måte å maksimere sjansene dine for å ha en vellykket windsurfing-tur.

4. En ny utfordring

 

Jeg husker at kona mi en gang sa: “Er det ikke litt kjedelig å seile frem og tilbake hele tiden?”. Mens jeg svarte alltid “ikke i det hele tatt”, og kom med en lang forklaring på hvor morsomt jeg hadde det på vannet, men sannheten er at hun hadde et poeng. Etter en stund kan windsurfing eller kitesurfing frem og tilbake faktisk bli kjedelig hvis du ikke presser deg selv samtidig som du setter deg nye spennende mål.

Det har vært utallige mange personer som meg som pleide å vindsurfe mye, men som stoppet fordi de rett og slett ble lei av å vente på vinden eller lei av å bare seile frem og tilbake uten å videreutvikle seg noe særlig. Foiling er en frisk og spennende utfordring etter år med windsurfing eller kitesurfing. Dette er en gjenoppdagelse av sporten og på mange måter må du lære alt fra bunnen og opp igjen: jibbing, hopping, balansering, krasjing … Wingfoiling er også helt nytt, men samtidig såpass nær vindsurfing og kitesurfing at det er lett å ha det gøy med en gang. Det er så gøy med nye utfordringer!

 

 

5 Kjappe med Martin Møller Hovda

 

5. Utforsk mer

 

En annen fordel med foilen er at det er langt lettere å få ordentlig kryssvinkler  motvind og på lens. Dette åpner opp mange nye muligheter for å utforske ditt lokale surfested som aldri før. Dette er spesielt egnet for vindfoiling da brettet har nok volum til å bringe deg tilbake til land selv om vinden løyer.

Med foilen kan du ta lange turer langs kysten, eller krysse fjorden til naboøya uten å være redd for ikke å kunne komme tilbake til ditt opprinnelige sted.

Husk likevel noen grunnregler når man er på lange turer:

  • Ha med en gammel mobiltelefon i vanntett pose eller en Apple Watch.
  • Seil alltid kryss motvind først og lens tilbake, da det er lettere å komme tilbake hvis vinden løyer.
  • Pass på store båter, aldri kryss foran dem selv om de er langt unna.
  • Ta gjerne med en liten ryggsekk med vann og litt mat.
  • Ha på en varm våtdrakt, flytevest og hjelm.
  • Ta en ekstra sjekk på utstyret ditt før du drar, og ta gjerne litt Dyneema Line  i sekken i tilfelle noe ryker.

Les også:

Langtur på kitefoil – noen tips om sikkerhet !

Sam kitefoil langtur

 

6. Surfe på bølgene

 

Foilen var ment for surfesteder med flattvann i starten, men flere og flere innser hvor morsomt det er å leke med dønningen eller bølger. Små bølger som pleide å være ubrukelige i windsurf, har nå blitt til en flott lekeplass for foiling, og gir en helt ny dimensjon til sporten.

Åpne vindsurfseilet eller «flagg ut» wingen og bare bruk bølgen til å surfe downwind. Du vil da frigjøre kraften i seilet / wingen og bokstavelig talt begynne å surfe på dønningen. Siden det er enkelt å seile kryss motvind igjen, er dette er et lite «upwind-downwind» -spill du vil nyte i mange timer uten å gå lei.

 

Slingshot shred sled brett

 

7. Den beste måten å bli høy på

 

Å lære å foile betyr ikke at du må slutte vanlig brettseiling eller kiting. Mange velger å foile i lett vind og beholde sitt vanlige utstyr når vinden tar seg opp. Noen merker tilbyr også hybride brett som kan både brukes både til foil og vanlig surfing.

Men jeg må advare deg om at det er veldig lett å bli «foil-avhengig», når man først har prøvd. Og det er mange som har begynt å foile selv under sterkere værforhold. Heldigvis, å bli høy på foil har ingen negative effekter, bortsett fra lommeboken kanskje!

 

Sjekk våre wingfoil pakker !

 

 

 

8. Din barndomsdrøm går i oppfyllelse:

 

Den følelsen! Å krysse stille gående 90 cm over vannet er bare magi. Jeg er sikker på at du har drømt om å fly som en fugl da du var barn. Nå kan du det! Denne følelsen er på mange måter lik den på snowboard i dyp puddersnø.

 

9. Kortere turer

 

Da man ikke trenger så mye vind, kan din lokale innsjø nå bli til din ideelle lekeplass, selv med livlige forhold. Før pleide jeg å kjøre minst én time for å få anstendige forhold på sjøen. Nå gjenoppdaget jeg mitt lokale sted, Bunnefjorden, bare 10 minutter kjøring fra hvor jeg bor. Det pleide å kun være et surfested når høststormene var sterke nok, men har nå blitt mitt “hverdagssted”.

For en game-changer! Jeg kan nå komme tilbake fra jobb, spise middag med familien min, og ta et par timer på vannet i solgangsbris før jeg kommer hjem og kysser barna mine god natt. Lykkelig kone, lykkelig pappa, lykkelig liv.

 

Oppsummering

 

For å avslutte, her er et sitat fra vindsurf-kongen Robby Naish som oppsummerer mange av mine tanker:

“If anyone tells you it is too difficult or hard to learn, don’t listen. If they tell you that you need a race foil, super wide board or high performance race sail, don’t listen. Here I am riding the Hover 122 with Thrust foil and 90cm mast. My sail is a 5.7 meter Lift… three and a half batten soft sail that anyone can rig in about a minute. Wind is 10-15 knots… not really enough to get planing on normal windsurf gear, but enough to kite foil on a 9 or ride a twin tip with a 14-16 meter. And I am out windsurfing, flying around and having a blast!!

This is for all those people that “used to windsurf” but got tired of waiting for wind. This will bring the fun of just riding the wind back to you. If you are good enough to get into the footstraps and occasionally make your jibes, you are good enough to ride this foil gear. I meet people all over the world that tell me that they used to windsurf but stopped because the sport passed them by, the gear got too small and too complicated and they needed too much wind to have fun…. spending too much time waiting and chasing wind and not enough time actually windsurfing… so they moved on.

No, this is not as exciting as doing back loops or hitting the lip at Hookipa. But I have been windsurfing at the highest level through the entire evolution of our sport for over forty years, and I love this. So will you. Just windsurfing back and forth, reading the water, gliding with almost no resistance, going really fast with a small and simple sail… it really is incredibly fun. And yes, you do “feel” the water. If I look away from the front of the board for more than a few seconds, I drop off the foil. You are constantly making little adjustments, shifting your weight, sheeting in and out etc. you are not “disconnected” as some people have questioned…. this is real windsurfing. But you can do it and have fun in “normal conditions”… flat water and average winds that you can find pretty much anywhere.

If you know someone that “used to windsurf” and loved it…. send them this post.

I really feel this can bring windsurfing back to a lot of people. I hope that I’m right. See you on the water….

Aloha and good sailing,

Robby Naish”

Andre relaterte artikler

RELEVANTE ARTIKLER
OPPLÆRINGSVIDEOER
FOILBUTIKKEN

foil sport

Norges spesialisten på foiling: windfoil, wingfoil, kitefoil, wakefoil, pumpfoil, m.m.

Vårt mål er at Foil Sport skal bli en møteplass for foilere i hele Norge. Et sted hvor man kan lære, få inspirasjon, dele erfaringer, diskutere med felleskapet og handle foilutstyr. Her får du all informasjon du trenger for å trygt «fly» over vannet. Du kan leie utstyr og kjøpe utstyr fra noen av de beste merkevarene. 

Meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev, så får du alltid med deg de siste foil-nyhetene.

Meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev, så får du alltid med deg de siste foil-nyhetene.

Utvalgte produkter

Foilbutikken
slingshot freestyle wyatt miller
WINDSURF
Slingshot Dart 1
WINGFOIL
KITESURF
Unifiber wingfoil pakke rimelig
PAKKER
Indiana balansebrett
DIVERSE
Kitefoil shaka
SALG

Søk blant våre produkter med søkeord:

Last ned vår gratis Wingfoil Guide!

10 sider med masse råd og tips for å velge riktig utstyr!

I tillegg vil du motta vårt nyhetsbrev en gang i måneden, med gode tips og tilbud rett i innboksen.