Noe av det mest fantastiske med kitefoil, er bevegelsesfriheten det gir. Når det koker av twintipere på et lite område ved stranda, kan du ta ett slag utover og brått ha hele havet for deg selv. På grunn av foilens ekstreme upwindegenskaper, kan du komme langt av sted. Så kan du ta en deilig downwinder hjem igjen, når du ikke orker mer. På fine sommerdager med stødig solgangsbris, kan du fint seile fem eller ti mil. Det er kondisen din som setter grenser.
Men hva med sikkerheten? Her er det mye å tenke på.
Aldri alene og nær land
For det første finnes det to veldig gode råd for kitere.
- Aldri kite alene.
- Aldri kite lenger fra land enn at du kan svømme inn hvis du må.
Mens råd 1 er soleklart, er råd 2 noe mer ullent. Det er for eksempel mulig å svømme mye lenger i varmt vann, enn i iskaldt vann om vinteren. Den logiske konklusjonen av dette, er at langturer på kitefoil er forbeholdt sommeren. Du må selvfølgelig kunne self-rescue.
Det betyr også at du må ha avstanden til land i bakhodet på turen din. Når du krysser mot vinden, er det fort gjort å glemme avstanden til land på leggene vekk fra land, fordi du ikke ser mot land. Da kan du brått være veldig langt ute når du vender og seiler andre veien igjen.
Sikkerhetsutstyr
Av en eller annen grunn er det mange kitere som ikke bruker hjelm. Når det gjelder kitefoil, er dette enda underligere. Foilen er stor og uhåndterlig og kan fort treffe deg i hodet når du faller. Da kan du begynne å blø eller bli bevisstløs. Vest og hjelm er elementært på langtur. Du bør også ha en linekutter lett tilgjengelig. Selv om du vanligvis har full kontroll, kan uhell skje.
Kvaliteten på utstyret er også en faktor. Skal du på langtur, vil du ikke at luften skal sive ut av leading edgen, eller at duken spjærer hvis du er uheldig og smeller kiten i vannet. Gammelt utstyr du kan hoppe ved stranda med, er ikke nødvendigvis egnet for langtur.
Det kan også være lurt å ha med en energibar i en lomme på trapesen, kanskje også en liten flaske med vann, slik at du kan fylle på dersom du begynner å bli sliten.
Det finnes også spesialisert sikkerhetsutstyr som man kan vurdere dersom man virkelig elsker langturer. Flere treningsklokker har e-sim, som gjør at man kan ringe med dem uten at de er i nærheten av telefonen. Du bør imidlertid være klar over at dette kan være knotete å få til i vannet. Har du f.eks. Apple Watch vil ikke touchskjermen fungere. Du må derfor på forhånd ha lært deg hurtigkommandoene og bruke Siri talefunksjon.
Håndholdt personlig nødpeilesender er et annet alternativ. Slike produkter er kvalitetssikret av myndighetene, og derfor noe man kan stole på dersom det virkelig gjelder. For å ha en slik, må du søke om tillatelse hos NKOM (Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet) og betale årsgebyr (kr 480 i 2022).
Det er imidlertid viktig å tenke over følgende: Trykker du på nødpeilesenderen, slår du full alarm. Alle redningsmannskaper blir satt i sving. Sitter du på en øy fordi vinden har ebbet ut, er det kanskje ikke det du ønsker. Da er et det bedre å ringe en venn med treningsklokka. Men er du virkelig livsfare, kommer du ikke til å angre på at du skaffet deg nødpeilesender.
God tur
Som i all seiling og fritidsaktivitet er det aller viktigste å bruke sunn fornuft. Sjekk værmeldingen og vær observant dersom været utviklet seg annerledes enn meldt. Har du et bevisst forhold til sikkerhet og forslagene til sikkerhetstiltak beskrevet over, har du mange fine turer i vente.
Kitefoil er en helt særegen måte å reise på, du har utsyn alle veier, kiten henger jo langt over deg. Finnes det noe som gir større frihetsfølelse enn å suse omkring på kitefoil?
Se for øvrig Oslo kiteklubbs gode oversikt over regler for kitere
Husk også å melde deg på vårt nyhetsbrev for å få de siste nyhetene innen foiling 🙂