Søk

NORGES MØTEPLASS FOR FOILENTUSIASTER

Kitefoil: En guide for å komme i gang

Mathieu Peuziat kitefoil

 

Vi har igjen snakket med Mathieu Peuziat, en av de mest ivrige kitefoilerne i Norge, for å få noen gode tips for de som ønsker å parkere sitt twin-tip-brett en stund og prøve seg på kitefoil. Mathieu svarer på de vanligste spørsmålene vi får når folk ønsker å begynne med kitefoil.

Les også innlegget Når er du klar til å begynne med kitefoil? som også vil gi deg noen gode tips hvis du har tenkt til å begynne med kitefoil i sommer.

 

– Hvilket kite-nivå er nødvendig for å begynne å foile med kite?

 

En god mestring av kiten er viktig, men du trenger ikke å kunne gjøre masse twin-tip-tricks. Det viktigste er å vite hvordan en kite oppfører seg i lett vind. Mindre kraft er nødvendig for å foile, så kiten vil fly i den laveste delen av sitt vindspekter. For å unngå at kiten faller ned i vannet og dermed få problemer med å gjenopprette kiten igjen, er det viktig å lære seg hva du kan gjøre for å holde kiten lengst mulig i luften, som for eksempel å være komfortabel med å sende en kiteloop når det trengs (for eksempel for å unngå at kiten faller når den er i kanten av vind-vinduet, eller for en klare å  vannstarte i lite vind).

 

 

– Kan jeg lære alene? I så fall, hvilke tips har du for læring? Har du noen forholdsregler eller sikkerhetstiltak?

 

Jeg tror ikke det er mange kiteskoler som tilbyr foillkurs i Norge dessverre.

Jeg mener det er viktig at man velger utstyr som er egnet til kitefoil, å velge et trygt sted og ta på seg hjelm og vest. Be gjerne om råd fra andre kitefoilere på stranden, på sosiale medier, eller her på Foil Sport (send oss gjerne en e-post eller chat!). Ellers er det nødvendig å ikke gi seg med en gang: kitefoiling er en av de vanskeligste idrettene med foil man kan lære seg, da du ikke kan stå på brettet uten at det synker. Selv et nybegynnerbrett tillater ikke det. Det er derfor nødvendig å komme seg veldig raskt opp på foilen etter vannstart. Ikke forvent å dra langt avgårde og få til jibes den første dagen, du må nok øve en god stund før du endelig får det til.

Et godt tips: kjør gjerne en wakefoil-økt eller to bak en båt med kitefoilutstyr før du prøver med en kite. Da lærer du å kontrollere høyden på foilen og alt blir mye lettere når du prøver med kiten.

 

– Hva er de beste forholdene for å lære?

 

Det beste er å velge et sted med flatt og brått dypt vann. Pålandsvind anbefales fordi den vil bringe deg tilbake til kysten hvis du får problemer. Ulempen er at vannstart kan være komplisert fordi vinden vil presse deg mot kysten, og du vil ikke få nok dybde for foilen. Det er derfor viktig å lære seg å bli tauet av kiten med foilbrettet.

Det er mulig å gå motvind med denne teknikken:

  • Plasser deg på upwindsiden av brettet
  • Legg brettet på kanten med hånden
  • Hold brettet på kanten ved hjelp av albuen
  • Få kiten til å dra deg motvind

En vind mellom 6 og 8 m/s er ideell for å lære, da de fleste kiter flyr godt ved 6 m/s.

 

Vannstart

– Hvilken foil bør jeg velge?

 

Før vi går inn i detaljer, er det en god idé å velge et merke som har utskiftbare deler. Endre sin frontvinge, bakvinge eller mast i henhold til nivået, ønsket praksis og beliggenhet er en stor fordel.

– Valg av frontvingen. Areal, høy aspekt eller lav aspekt ratio?

 

Les mer om de forskjellige type foiler her

 

En lav aspektet foil (bred i midten) vil være lettere å lære med. En foil mellom 1000 og 1300 cm er et bra utgangspunkt. Det er best å ikke ha en for stor frontvinge fordi jo raskere du foiler, jo mer vil foilen løfte seg, og det kan bli vanskelig å holde den under vann.

Foiler med høy aspekt ratio (lang og tynn) har en fordel i downwind, men er ikke enkle å lære med. Vingetuppene til foilen kommer også lettere ut av vannet.

Tykkelsen på foilen (volumet) har også en betydning: For eksempel, en lav aspektet folie på 1000 cm2 og 2,5 cm tykk vil bære mer enn en høy aspekt-foil på 1200 cm og 1,5 cm i tykkelse.

Generelt kan du finne en bra beskrivelse av de forskjellige foilene på merkevarerens nettsider.

 

foil wings

 

– Mast: Hva er den idéelle mastlengden?

 

Til å begynne med er en mast mellom 65 og 75cm bra: Det blir lettere å lære vannstarten da «pendeleffekten» mellom horisontal posisjon i vannet og vertikal posisjon på foilen vil være mindre.

Når vannstarten er godt mestret på begge sider, er en mast mellom 85 og 100 cm ideell for kitefoil. En lang mast på 100 cm vil tillate å sette mer vinkel for å gå motvind og også forhindre at foilen kommer ut av vannet under manøvrer, mens en mast på 85 cm vil være mer manøvrerbar og leken for radikale kurver eller bedre  komfort i bølgene.

 

Les mer om mastlengden her

 

Slingshot Phantasm karbon mast
Slingshot phantasm karbon master wide

 

– Aluminium vs karbon

 

Aluminium er et godt alternativ for nybegynnere. Det er relativt billig og enkel å bytte de forskjellige delene (mast og fuselage) etter en skade. En karbonmast er ikke så lett å reparere og er mye dyrere å kjøpe inn.

En karbonmast er et naturlig valg etter hvert som du vurderer å oppgradere foilen din. Karbonmaster er stivere, mer dynamiske, lettere og krever mindre vedlikehold. Masten og fuselage i aluminium korroderer lett i kontakt med rustfritt stål skruer. De må demonteres og skylles ofte for å unngå korrosjon, noe som ikke er et problem med karbonfoiler.

 

– Velge riktig brett:

 

Det meste fungerer godt for å lære: Et lite foilbrett på under 20 L vil ha fordelen av å være lett å håndtere i vannet, lettere å sette på kanten for vannstart, men vil gi mindre oppdrift på grunn av det lave volumet. Et klassisk foilbrett i størrelse 4’2- 4’6 (mellom 20 og 30 L) fungerer godt til å begynne med, og blir også et flott brett for å viderekomme. Et større hybrid surfe- / foilbrett blir relativt klumpete og vanskelig å håndtere i vannet, og i begynnelsen er det vannstarten som er det vanskeligste. Men det kan være en fin løsning hvis du skal reise og bare ønsker å ta ett brett med deg.

 

 

– Fotstropper eller ikke?

 

Stropper eller ikke stropper, det er det store spørsmålet. Det er mange forskjellige meninger om det, men jeg opplever at det er enklere uten fotstropper. Når du har skrudd fast fotstroppene på brettet, kan du ikke endre posisjon midt i økten. Føttenes posisjon er så viktig for en vellykket vannstart, og å ha føttene i en fast posisjon kan være et problem hvis ikke innstillingen er perfekt. Når man er nybegynner vet man heller ikke hva er den perfekte posisjonen er.

Ved å begynne uten stropper kan du lære å bedre kjenne brettet ditt, og hvis du har for mye løft ved vannstart, kan du enkelt flytte føttene fremover ved neste forsøk. Og omvendt, hvis du ikke klarer å komme opp på foilen, kan du prøve å ta føttene bakover. På denne måten trenger du ikke å tenke så mye på mastposisjonen eller posisjonen til fostroppene.

 

– Velge riktig kite:

 

Tube-kiter (oppblåsbare kiter) har den store fordelen av å flyte på vannet (på ubestemt tid) når de faller i vannet, mens foil-kiter (ikke oppblåsbare) vil enklere holde seg i luften i mindre vind. Selv om foil-kiter har blitt betydelig bedre til å komme opp igjen i luften etter å ha landet i vannet, vil en oppblåsbar kite bli lettere å bruke for en nybegynner.

Det finnes nå nye typer oppblåsbare kiter uten struts (stivere) som er designet for kitefoil (som for eksempel Slinsghot UFO V2). De er superlette og veldig manøvrerbare og bringer det beste fra begge verdener, men kan være vriene å få opp i luften igjen hvis du krasjer og kiten «reverserer» seg selv. Single strut-kiter (som Slingshot Ghost V2) er for meg det beste kompromisset når man lærer kitefoiling. Lettere enn en klassisk kite, de holder seg bedre i luften og er veldig manøvrerbare.

Når det gjelder størrelse er den perfekte kombinasjonen av kiter for å foile mellom 5 til 10 m/s: 5 m – 7 m – 9 m

Klassiske linjer på 20-22 m anbefales å starte med, men ikke nøl med å prøve kortere linjer når du er komfortabel på foilen. Det er mye å hente: bedre manøvrerbarhet, bedre kontroll og bedre direkte følelse i baren.

 

Les også: Langtur på kitefoil – noen tips om sikkerhet !

 

Mathieu Peuziat kitefoil

 

– Noen tips til slutt:

 

  • Hold ut! Du kommer sikkert ikke til å få det helt til ved første forsøk. La twin-tip-brettet være hjemme!
  • Fotbyttet på brettet er ikke lett å få til, men det er verdt å prøve og lære seg. Du blir ikke tjent av å bare kjøre toe-side, og du vil lære mye raskere når du endelig får til fotbyttet. (se filmen under)
  • Ta på deg en hjelm og vest
  • En trapes med tau i stedet for en klassisk spenne er en fordel i toe-side (For eksempel Ride Engine Lyte trapes med unity bar og tau-spreder)
  • Les også vårt viktige innlegg om sikkerhet 

 

Meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev for å få de siste foil-nyhetene og tips en gang i måned !

Andre relaterte artikler

RELEVANTE ARTIKLER
OPPLÆRINGSVIDEOER
FOILBUTIKKEN

foil sport

Norges spesialisten på foiling: windfoil, wingfoil, kitefoil, wakefoil, pumpfoil, m.m.

Vårt mål er at Foil Sport skal bli en møteplass for foilere i hele Norge. Et sted hvor man kan lære, få inspirasjon, dele erfaringer, diskutere med felleskapet og handle foilutstyr. Her får du all informasjon du trenger for å trygt «fly» over vannet. Du kan leie utstyr og kjøpe utstyr fra noen av de beste merkevarene. 

Meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev, så får du alltid med deg de siste foil-nyhetene.

Meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev, så får du alltid med deg de siste foil-nyhetene.

Utvalgte produkter

Foilbutikken
slingshot freestyle wyatt miller
WINDSURF
Slingshot Dart 1
WINGFOIL
KITESURF
Unifiber wingfoil pakke rimelig
PAKKER
Indiana balansebrett
DIVERSE
Kitefoil shaka
SALG

Søk blant våre produkter med søkeord:

Last ned vår gratis Wingfoil Guide!

10 sider med masse råd og tips for å velge riktig utstyr!

I tillegg vil du motta vårt nyhetsbrev en gang i måneden, med gode tips og tilbud rett i innboksen.