Søk

NORGES MØTEPLASS FOR FOILENTUSIASTER

Hvordan vedlikeholde din hydrofoil

Slingshot shred sled brett

 

Her er noen tips for å ta godt vare på din foil til windfoil, wingfoil, wakefoil eller kitefoil

 

Har du nylig kjøpt en dyr foil og lurer på hvordan du best skal vedlikeholde den? Her er noen tips som vil hjelpe deg å ta godt vare på din baby. Dette er spesielt nyttige for de som har en hydrofoil i aluminium. Aluminium-foiler er nemlig rimeligere enn karbon-foiler men er derimot mer krevende å vedlikeholde.

Jeg skal nå gi dere noen tips for å forebygge korrosjon og vedlikeholde foilen deres.

1 – Smøring med Tikal Tef-Gel

 

Har du akkurat kjøpt en ny foil? Før du prøver den i vannet er det viktig at du smører alle skruene godt med Tef-gel. Det er litt som når du kjøper nye lærsko, de bør impregneres for å beskytte mot fuktigheten.

Den største ulempen med aluminium-foiler er at delene kan lett korrodere slik at skruene setter seg fast og man ikke får delene løs fra hverandre. Fuselagen og masten er nemlig i aluminium mens skruene er i rustfritt stål eller titanium. Når 2 forskjellige metaller er i kontakt med hverandre i saltvann, oppstår det oksydering som kalles galvanisk korrosjon. Fastkorroderte skruer kan være en hodepine og noe som kan skje selv her i Norge hvor vannet ikke er like saltet som for eksempel i Middelhavet.

Tikal Tef-Gel er en vanntett, PTFE-basert masse som forhindrer rust og korrosjon mellom ulike metaller. Det finnes noen billigere alternativer på markedet, men ingen kan måle seg med Tef-Gel fra Tikal. Derfor er det produktet som de aller fleste foil produsenter anbefaler for optimalt vedlikehold. Man trenger ikke å påføre mye Tef-Gel. En liten tube på 20 ml er mer enn nok for vedlikehold av foilen din i 1-2 sesonger. Tuber som koster 200 kr er kanskje den beste investering du kan gjøre for å holde foilen ved like.

 

 

Slik gjør du det:

Sørg for at alle skruene er vasket med såpe og vann, og helt tørre før du tar på Tef-Gel. Om foilen er helt ny er ikke dette nødvendig.

Påfør et tynt lag med Tef-gel på alle gjengene og helt opp til skruehodet med den lille børsten som følger med. Påfør gjerne litt Tef-Gel i alle skrueinnsatser også. Tef-Gel vil da fordele seg jevnt langs hele skruen når den skrus inn i innsatsen, og dette vil beskytte mot saltvann og unngå korrosjon.

Det er litt krevende å gjøre dette på alle skruene, men det er absolutt nødvendig for å unngå uhyggelige overraskelser. Heldigvis trenger du ikke å påføre Tef-Gel så veldig ofte. Som regel holder det å vaske og smøre alle skruene i begynnelsen og i slutten av sesongen. Kontrollerer deretter at alle skruene er godt smurt et par ganger i løpet av sesongen, og eventuelt påføre litt mer Tef-Gel om nødvendig.

 

tegning skrue Tikal Tef-gel

Les mer om Tikal Tef-Gel eller ta kontakt med oss for å bestille en tube.

 

2- Må jeg skru ned hele foilen hver gang?

 

Dette er litt opp til deg. Generelt er det såpass lite salt i norske farvann at risikoen for korrosjon er minimal når alle skruene er godt smurt med Tikal Tef-Gel. Korrosjon skjer oftest på skruene som kobler masten og fuselagen sammen, så det er kanskje disse du må særlig passe på.

Min anbefaling er å ta masten og fuselage fra hverandre etter hver gang, men beholde vingene på fuselagen. Dermed kommer du deg raskt på vannet med bare 2 eller 3 skruer som skal på for å montere hele foilen. Å skru av masten er uansett praktisk for transport og lagring.

Korrosjon kan også skje på skruene som holder vingene til fuselagen, selv om det ikke er et like stort problem da vingene ofte er i karbon eller glassfiber. Min anbefaling er likevel å løsne skruene litt etter hver gang. Det holder å skru av med en halv rotasjon slik at vingene fortsatt er fastmontert, men ikke kjempehardt skrudd. Dette gjør at skruene blir enkle å få av hvis korrosjon skulle angripe mens foilen oppbevares i garasjen for en lengre periode.

Du må selvfølgelig huske å skru på alle skruene igjen før neste session 😊

 

3- Skyll med ferskvann !

 

Saltvann og sand er foilens verste fiender, og å skylle utstyret med ferskvann etter hver økt er en viktig rutine som vil øke levetiden til foilen. Har du lett tilgang til en vannslange hjemme, kan du bare ta en rask skylling før du legger bort utstyret i garasjen.

Hvis ikke vil jeg anbefale å skaffe en trykksprøyte fylt med vann, slik at du kan skylle utstyret på stranden rett etter å ha kommet ut av vannet.

 

4- Vær ekstra forsiktig og beskytt foilen din!

 

Vingene på foilen er selve «motoren» til foilen. Det er viktig at de beskyttes mest mulig mot skraper for å få best mulig gli og ytelse. Når du er ferdig med å seile, husk å stoppe i god tid før du kommer til stranden, slik at du ikke treffer havbunnen og steiner med foilen. Snu brettet med foilen til værs så snart du har stoppet i vannet, da unngår du de fleste skader. Det kan høres ut som en selvfølge, men det er dessverre slik 90 % av skadene oppstår …

En annen grunnleggende, men viktig regel er å ta på ving-beskyttelser så snart som mulig etter at du er ferdig, og gjerne før foilen demonteres. De fleste foilene kommer med slike ving-beskyttelser inkludert i dag. Hvis ikke kan du bestille Unifiber Wing Covers fra oss.

Unifiber Foil wing cover og mast cover

 

Hvis du har truffet bunnen med foilen og har noe skade på vingene, ikke bli så lei deg, det finnes en enkel måte å reparere det selv. Sjekk vårt blogginnlegg:

Hvordan reparere småskader på din hydrofoil på 10 minutter

 

Solarez epoxy er enkel og bra for å reparere småskader på foilen:

Solarez epoxy reparasjon
Solarez epoxy reparasjon

Andre relaterte artikler

RELEVANTE ARTIKLER
OPPLÆRINGSVIDEOER
FOILBUTIKKEN

foil sport

Norges spesialisten på foiling: windfoil, wingfoil, kitefoil, wakefoil, pumpfoil, m.m.

Vårt mål er at Foil Sport skal bli en møteplass for foilere i hele Norge. Et sted hvor man kan lære, få inspirasjon, dele erfaringer, diskutere med felleskapet og handle foilutstyr. Her får du all informasjon du trenger for å trygt «fly» over vannet. Du kan leie utstyr og kjøpe utstyr fra noen av de beste merkevarene. 

Meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev, så får du alltid med deg de siste foil-nyhetene.

Meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev, så får du alltid med deg de siste foil-nyhetene.

Utvalgte produkter

Foilbutikken
slingshot freestyle wyatt miller
WINDSURF
Slingshot Dart 1
WINGFOIL
KITESURF
Unifiber wingfoil pakke rimelig
PAKKER
Indiana balansebrett
DIVERSE
Kitefoil shaka
SALG

Søk blant våre produkter med søkeord:

Last ned vår gratis Wingfoil Guide!

10 sider med masse råd og tips for å velge riktig utstyr!

I tillegg vil du motta vårt nyhetsbrev en gang i måneden, med gode tips og tilbud rett i innboksen.